banner
Documento sin título

Petita història de les Trobades de Manresans Forans

L’any 1974 vàrem retrobar-nos a Sant Cugat i a Bellaterra diversos manresans amics i coneguts, que per motius professionals havíem anat a treballar a Barcelona o bé a la seva àrea d’influència. Un grup significatiu treballava a Catalana-Occidente i havia fixat la seva residència en aquestes poblacions.

D’aquí va sorgir la idea de celebrar la festa de la Llum en un sopar pels voltants del 21 de Febrer de 1975. El primer va ser en un restaurant, ja desaparegut, de la plaça de Can Cadena de Valldoreix. Els anys següents ens vam anar reunint en diversos restaurants de Sant Cugat i Bellaterra. En la trobada de cada any escollíem les nostres autoritats a “l’exili” (Pubilla i Batlle), als quals correspondria l’honor d’organitzar la trobada de l’any següent. Els senyals d'identitat serien la banda, el bastó de comandament, el logo i el llibre d’actes.

Aquestes trobades de record entranyable han contribuït a cultivar l’amistat i a eixamplar-la amb noves coneixences. Sovint, en ocasió del sopar podíem gaudir amb les dots literàries, poètiques o humorístiques d’algun dels assistents. Un record emotiu per alguns d’ells que ja ens varen deixar: en Magí Carrió, en Ramon Sansa, en Lluís Beringues, en Joan Morros……

Entre els anys 1995 i 2001, en ocasió d’invitar a la nostra trobada alguna manresana que vivia a Sabadell i a Terrassa, va determinar-se obrir la trobada als manresans forans del Vallès. I en escollir aquesta manresana com a la nostra autoritat, la trobada es feu un any en cadascuna de les dues ciutats vallesanes. També es canvià el tempo de l’àpat. D’un sopar es passà a un dinar.

L’any 2000 es commemorà el 25è aniversari de la 1ª trobada en un dinar al restaurant de la Vila Universitària de la Universitat Autònoma de Barcelona. Les nostres “autoritats” d’aquell any hi convidaren el qui era llavors Batlle de Manresa: en Jordi Valls. Ell ens proposà fer la trobada de l’any següent a la nostra ciutat d’origen.

Així ho férem i determinàrem que a partir de llavors cada any la trobada seria a l’entorn de Manresa, amb la intenció d’anar coneixent la transformació de la ciutat i rodalies.

L’any 2003, en organitzar les nostres “autoritats” la trobada a Manresa, varen saber que els Carlins, com a Administradors de la Llum d’aquell any feien una crida “urbi et orbe” als manresans forans per assistir-hi. Vam trobar la idea plena de sentit i vam decidir que en el futur la nostra trobada anyal seria oberta a tots els manresans forans, sense cap limitació geogràfica de residència.

Aquesta segueix sent la nostra aposta. Tenim una base de dades molt limitada. Comptem amb cadascú de vosaltres per ampliar-la!

2020