banner
36ª Trobada

La 36ª TROBADA DE MANRESANS FORANS ES CELEBRÀ EL

Diumenge 20 de febrer de 2011 a Manresa

El diari Regió 7 també en va parlar. Vegeu: Manresans-Forans-2011-1.pdf i també: Manresans-Forans-2011-2.pdf

Qui va assistir-hi?: llista

CRÒNICA DE LA TROBADA

Com ja és costum en les trobades de manresans, de visitar aspectes de la ciutat que no coneixem o que s’han transformat, aquest any vam dedicar el matí de la trobada a fer una passejada pel centre històric per conèixer algunes obres i canvis que s’han dut a terme els darrers anys.

La cita va ser a l’edifici del Museu Comarcal, on vam ser rebuts pel primer tinent d’alcalde i Regidor de Cultura, Ignasi Perramon i la Regidora d’Urbanisme, Àngels Mas. Després d’una explicació de diferents projectes urbanístics i de visitar l’exposició Els pergamins de la Sèquia, uns documents de gran interès, vam iniciar el recorregut.

En primer lloc l’Hospital de Sant Andreu, on vam poder visitar la Sala Gòtica, restaurada i habilitada com a petit auditori; precisament aquest any, l’hospital compleix 750 anys.

Després d’un descans amb petit esmorzar i cafè, al bar Suïs del carrer Sobrerroca, vam continuar la passejada, dividits en dos grups, cap a la plaça del Carme, carrer Cap del Rec, plaça Major i baixada del Pòpul; durant el trajecte, ens van anar comentant diferents actuacions o projectes, com ara el del carrer del Balç, que sembla que podrà ser obert a no tardar molt. Al final del carrer Codinella, la nova passera suscita molts comentaris per la seva estètica contundent; tothom reconeix, però la seva funcionalitat, que facilita el pas entre dos barris.

Continuant el recorregut, el Camí dels Corrals, sota la Seu; aquí sí que cal reconèixer una actuació encertada, que permet al passejant gaudir de la vista del riu, l’estació i la torre Santa Caterina; és com un gran mirador que Manresa ha guanyat en la seva façana sud. Arribats a la Reforma, de nou els comentaris polèmics; molta massa de ciment que priva la vista de la Seu, venint de la part de baix. Ens preguntem si no s’hauria pogut fer més reduït; se’ns expliquen els criteris del projecte, que no convencen gaire. Sembla que hi haurà una plantació que farà una mica més amable el conjunt...

Més endavant, la plaça Montserrat, els Nous Jutjats, el Conservatori de Música, la plaça Gispert, carrer Barreres i Muralla de Sant Francesc. En conjunt, una cosa que queda molt evident, és l’esforç que s’ha fet durant els darrers anys, en el sentit d’expropiar i enderrocar molts edificis vells, en benefici d’un esponjament de l’espai amb la conseqüent millora de la qualitat de vida.

El dinar va tenir lloc al restaurant Kursaal, on ens va acompanyar l’alcalde, Sr. Josep Camprubí. Abans d’entrar va tenir lloc la foto oficial de tot el grup, al pati d’entrada.

A la sobretaula els organitzadors, alcalde i alcaldessa dels manresans forans, van dir unes paraules tot comentant la nostra visita al centre històric; es va fer un especial esment a les dues persones del nostre col·lectiu que aquest any ens han deixat: la Carme Prat i la Ma. Pilar Torra; a elles està dedicat el punt de llibre record de la trobada, amb la imatge de la galeria d’art de la Carme, ara tancada, i amb un missatge de comiat pintat a la porta. Tot seguit es va llegir una poesia de la poetessa Gemma Gorga, a manera de petit homenatge a totes dues.

També es va donar la paraula a dues persones del col·lectiu, que cada any, fan molts quilòmetres per adherir-se a la trobada, ja que viuen molt lluny: la Marta Serch, que ve de Saragossa que, com a coneixedora de la realitat social, va comentar la difícil tasca dels ajuntaments de seguir endavant amb l’obra pública i la despesa social en moments de crisi, i en Ramon Boixet, que ve d’Oftringen, a Suïssa, va fer al·lusió a la forta vinculació al lloc d’origen de cadascú, tot fent un símil entre el paisatge de les grans muntanyes suïsses i els diferents llocs de la ciutat on hem crescut, que prenen significat per les vivències que hi hem tingut; tot plegat amb un to humorístic que ens va alegrar la sobretaula.

Finalment va prendre la paraula l’alcalde Camprubí, que va felicitar el col·lectiu pel bon encert de trobar-se cada any per posar-se al dia dels canvis i transformacions de la ciutat, i va proposar el brindis de la Llum per la continuïtat de les trobades. Després, el cant dels goigs, dirigits i acompanyats a la guitarra per en Joan Ma. Costa.

Faltava donar el relleu a les persones que s’han d’encarregar d’organitzar la trobada de l’any vinent, tasca que van acceptar la Rosa Ma. Cots i la Montserrat Torra, de manera que van quedar nomenades oficialment “alcaldesses 2012”.

Tot seguit, i per cloure l’acte del dinar, es va projectar el documental ÉS MANRESA?, del manresà Joan Segon, que per la temàtica va lligar molt bé amb l’activitat del matí. En una primera part es mostren elements arquitectònics i espais de la ciutat en primers plans, descontextualitzats, de manera que es crea el joc d’endevinar de què es tracta. A la segona part, els plans generals degudament anomenats, desfan la incògnita.

A partir d’aquí, la trobada es va donar per finalitzada. Alguns possiblement van visitar les exposicions del Casino: Un hospital de 750 anys i Premi Muncunill Roca per a joves artistes.

Un altre grup d’uns 17 o 18, va assistir a la representació EL MISTERI DE LA LLUM, a l’església del Carme, on se’ns havien reservat uns seients ben situats. L’obra te molt bon nivell, principalment en l’aspecte musical. A la sortida, en processó d’espelmes, es va anar fins al monument de la Llum i l’Aigua a la plaça dels Infants.

I així va concloure la 36a. Trobada de Manresans Forans.


Rosa Mª Cots i Montserrat Torra han estat elegides Alcaldesses dels Manresans Forans fins a la Festa de la Llum del 2012.

Alcaldesses

Les noves organitzadores relleven els d’enguany

Podeu fer-nos qualsevol suggeriment, enviar-nos informacions que vulgueu que apareguin a aquesta web, o fer-nos arribar qualsevol comentari que cregueu oportú al respecte. Tot això ho podeu fer mitjançant e-mail Rosa Mª Cots o e-mail Montserrat Torra.

2020